Това е идеалната рецепта – готварски проект за нетърпеливи и ентусиазирани деца между 3-8 години, както и за майките, които не обичат да се въртят дълго пред печката 🙂 Прави се лесно, бързо, пече се за няколко минути и се изяжда за още толкова 😀 Без дълго бъркане, без чакане да се опече и без мрънкане „ама колко още остава!“
Какво ви трябва?
Голяма чаша за чай – поне 250 мл, може 300.
4 с.л. брашно (аз ползвах пълнозърнесто)
4 с.л. захар (може и кафява)
2 с.л. какао – ако не слагате какао, увеличете брашното с 1 с.л.
3 с.л. прясно мляко (мисля, че и с кисело ще стане)
1 яйце
малко ванилия или ванилена захар (или капка есенция по ваш вкус)
Бакпулвер на върха на чаена лъжичка (ако ползвате брашно с набухвател – минете без бакпулвера)
3 с.л. олио или зехтин
Всичко се разбърква в чашата добре (редът на слагане – по ваше усмотрение). В края на бъркането сместа изглежда така:
Пече се за 3 минути на 1000 W или 4 минути на 900 W. Бухва ужасително много и кара децата да подскачат отпред с писъци (особено ако някой палав възрастен ги увери, че по тоя начин цялата микровълнова ще се напълни с кексово тесто, ама наистина, после ще прелее из цялата кухня, три седмици ще газим в кекс и ще ядем само това!)
Готовото творение:
По очевидни причини не се запича и не хваща кафява коричка, но без значение, това е един много вкусен и лесен кекс, който децата без проблем могат да приготвят сами със съвсем малко помощ от страна на възрастен. Удобна бърза сутрешна или следобедна закуска, както и спасение за любителите на сладкото, когато не им се ходи до магазина, а в кухнята няма нищо.
*Както забелязвате, не съм от противниците на микровълновите печки и моля инакомислещите – дайте да не водим тук спора умира ли водата/храната/мозъчната вълна, ако я облъчи микровълновата печка. Сериозно.
„по тоя начин цялата микровълнова ще се напълни с кексово тесто, ама наистина, после ще прелее из цялата кухня, три седмици ще газим в кекс и ще ядем само това!“- това със сигурност ще го пробвам 🙂
Вече знам какво ще си правя за закуска поне 2 пъти в седмицата. 🙂 Супер бързо и лесно 🙂 Благодаря
Хубаво де, ако го сложиш в по-голяма чаша няма ли да избегнеш тоя ефект на преливане и последващо търкане на микровълнова и залепнала чаша?
Ха-ха-ха 😀 Ами то явно този ефект на преливане е именно най-забавното за децата 😀 Бу, смятам, че на твоите деца сигурно им е много забавно с такава мама, която не се интересува от изцапалата се микровълнова от прелялото тесто!
Определено, но аз нямам по-голяма чаша, например, нито пък – повече акъл, за да намаля съставките като количество 😆 Ако сериозно – идеята е да стане кекс „с връх“, тип мъфин, сещаш се как излизат от формите нагоре. Ефектът е всеки път различен, ако има лека вариация в гъстотата на тестото.
Определено става и с кисело мляко – преди малко беше тествано 😉
Това не е кекс, а микровълнов вулкан. Дайте исландско име!
А аз още ходя по следите на перфектния мъфин.
Бу, тази чаша да не е от онези в които се продаваше преди години течен шоколад? Нещо шарката ми е мнооого позната – покрай шоколада де. 🙂 Идеята за кексче тип „вулкан“ ми допада – ще пробвам !
Божо – да. Тези са ми едни от любимите чаши. Преди около 2 години организирах истинска акция по издирването им онлайн в бг-мамма. Още търся такива чаши, ако някой не ползва своите архивни 🙂
п.с. шарката я има и сега – тя е една от най-ползваните; но виж, точно този модел чаши го няма вече на пазара, заменен е от други форми. Известна като blue onion или Zwiebelmuster и сега се намира лесно и често.
Тези чаши са страшни!
Имаше и купички подобни…
И рецептата в снимки е страшна, може да не се чете 🙂
Обаче кекса го обичам на фурна в стъкло. Не заради микрото… заради екстрите в тестото 🙂
Споделих линка ти във фб и голяма част от дружките ми мноооого се зарадваха… благодаря!
Изпробвах го, но ми стана леко сух… да имате идея защо?! Освен това се оказа, че микривълновата ни е до 800 W, но го пуснах на 4 минути.
Супер!!! Аз пък пробвах и солен вариант и се получи много пухкаво ръжено хлебче в чаша 🙂
ру, сподели пропорциите?
Пропорциите малко на око- 2:1 брашно : кисело мляко – в случая 4 пълни с.л. брашно с около 3 с.л. кисело мляко, бакпулвер на връхчето на чаена лъжичка, 1 ч.л. зехтин, щипка сол и малко кимион. Моята чаша беше по-голяма… за около 5 минути на 850 W
Адмирации за кекса! Хем лесен, хем бърз за правене и печене!!! 😛
4udna i lesna recepta otivam vednaga da q probvam takmo malakta kato stane ot san i 6te degostira:)
Pingback: 5 минутното вулканично кексче
Кексчето е супер! Хем атракция, хем е и вкусно.
Може да се добавят орехи и/или стафиди.
Инфо: в 300мл купички в тези количества стига до ръба, но не прелива.
Става страхотно, но ако се намали количеството на захарта .. иначе става адаски сладко и после 3 часа ми беше лошо.. например да вместо 4 лъжици захар .. слагам 1 и половина .. и пробвах и със кафе стана също много хубаво
А тези примамливи кексчета дали могат да станат в обикновена фурна, че нямам микро?
Ха-ха, страхорно е! Първото ще си го хапна аз, а довечера ще го направим пак с детето! 🙂
Супер!!!
Ние сме фаворити в кексоправенето,но толкова бързо…направо не повярвах!!!
Хвърлете малко орехи и стафиди или друг сушен плод))))вътре и бон апетит!!!
Става чудесен в чашка ! Браво Бу! Искам да направя , такъв и в голяма тава , тогава какви пропорций от продуктите трябва да разбия ? 🙂 (че хич немога да се оправя с количествата)
Aх, затрудняваш ме…но ако приемем, че за среден на ръст кекс ни трябват 3-4 яйца, значи всички съставки х3-4 и би трябвало да стане 🙂
Ако стане, похвали се, ако не стане, недей
:migreen: Ооо стана чуден , исках да го направя и тогава да пиша , само че повечко брашно ми трябваше , но то като бъркаш тестото , се усеща колко точно ти трябва! Сложих и сладко “ и става – вкусно! “ (като от рекламата) 😀
супер е особено с кисело млако:)
na men parviq pat ne mi stana ama inache e vkysen
Да си призная не вярвах,че ще стане,но се изненадах приятно.Само малко май го препекох,че МВ ми е до 700 вата и го пуснах на 4,5мин.Но пак стана!Благодаря за чудесната рецепта,Бу!
според мен може да се изсипе тази смес в 2 чаши за да не опръсква цялата микровълнова
значи този кекс е страхотен и всички в нас се научиха да го правят и всеки започна да си експериментира на тази основа.Започнаха да добавят кой орехи кой лещници,бадеми и др. ядки, кой бял щоколад кой натурален на парченца а някой и двата щоколада,един ванилия друг лимонова кора трети кокос и даже накрая така се развихрят във въображението си че накрая добавят и капачка коняк но във всички случаи кекса всеки път става все по-уникален и все по-уникален.И най-важното е че като ти дойдат гости на кафе по ефектно е да им поднесеш току що направен кекс направен пред тях докато им правиш кафето от което винаги остават приятно изненадани.И да не говориме, че много по-бързо е от колкото да изтърчш до магазина.С две думи СТРАХОТЕН КЕКС.
рецептата много ми допада,тъй като обичам много кексчета,но в къщи не правя,защото мъжо не ги обича,с тази рецепта мога да си правя само за мен и то всеки ден :))),но видях че нямам бакпулвер…дали ще се получи със сода бикарбонат…?…май ще пробвам….
Чуден! Стана и със сода. Наистина е супер вариант за гости, когато не си подготвен 🙂 Почвам и да експериментирам с варианти 🙂
Ужасяващо благодаря !!! Рецептата току що ми спаси живота ! 🙂 Ей сега по нощите точно ми се дояде кекс. Браво- за 10 мин (барабар с яденето) изпълних тази си мечта. Страхотен кекс- стана толкова пухкав, че не мога да повярвам. Пак благодаря и лека нощ !!! :):):):):):)
На мен не само , че не ми преля от чашата ами изобщо не се наду , направих всичко точно както си е по рецептата спазих всички пропорции.
Батко Владко е на пет години и сам си го забърка, а бебе Борко е на една и сам си го изяде, без да разлее нищо – голям кеф! Мястото на жената е в кухнята! Там тя е седнала удобно, пие хубаво вино и гледа мъжете как сами се оправят! Честит празник!
Бу, мъжът ми току-що каза, че за този кекс трябва да ти присъдят Нобелова награда за мир. Край на домашните войни поради въглехидратна абстиненция!
Ахахахахах, Цвета! Благодаря, благодаря, приемам Нобеловата награда за кекс!
получи се нещо горчиво и дунапренено което веднага отиде в кошчето
искам някой да ми каже дали се получава този кекс хубаво
Може ли да се направи със сода, вместо с бакпулвер?
Може сода, угасена с малко оцет или кисело мляко.
Като писах в гугъла „брашно микровълнова печка“, ми даде тази страница на седмо място, а трябваше да е на първо! Идеално, ако се чудиш с какво да си изпиеш млякото сутрин, а нямаш нищо тестено под ръка, освен пакет брашно, останал от незнайно какъв кулинарен експеримент… Браво! Даже се запалих да си взема бакпулвер и следващия път да пробвам и с него 🙂
Страхотна рецепта.При мен се получи много добре.Аз го направих в две малки купички и го пуснах за 4 минути.Стана много вкусно.Благодаря ви за споделената рецепта.
Спазих всичко точно както е,но защо не се поду иначе на вкус стана но не се наду ??
аз съм на 9 и го изпитах съвсем сама вкъщи- става много хубав и въобще не прелива тестото!
Това е страхотно
Това звучи ужасно вкусно аз съм на девет след малко ще го пробвам дано се получи.
Опитах се и аз да направя!И го направих и бухна супер много!Сега го чакам да изстине и да го опитам!😊
As sum na 12 godini i ne se izdigna taka a si sedi v chashata bez da capa chashata
Уникална рецепта!!! Аз вместо какао добавих течен шоколад и стана супер