5-минутен кекс в чаша – за микровълнова*

Това е идеалната рецепта – готварски проект за нетърпеливи и ентусиазирани деца между 3-8 години, както и за майките, които не обичат да се въртят дълго пред печката 🙂 Прави се лесно, бързо, пече се за няколко минути и се изяжда за още толкова 😀 Без дълго бъркане, без чакане да се опече и без мрънкане „ама колко още остава!“

Какво ви трябва?

Голяма чаша за чай – поне 250 мл, може 300.


4 с.л. брашно (аз ползвах пълнозърнесто)


4 с.л. захар (може и кафява)

2 с.л. какао – ако не слагате какао, увеличете брашното с 1 с.л.


3 с.л. прясно мляко (мисля, че и с кисело ще стане)


1 яйце


малко ванилия или ванилена захар (или капка есенция по ваш вкус)


Бакпулвер на върха на чаена лъжичка (ако ползвате брашно с набухвател – минете без бакпулвера)

3 с.л. олио или зехтин

Всичко се разбърква в чашата добре (редът на слагане – по ваше усмотрение). В края на бъркането сместа изглежда така:

Пече се за 3 минути на 1000 W или 4 минути на 900 W. Бухва ужасително много и кара децата да подскачат отпред с писъци (особено ако някой палав възрастен ги увери, че по тоя начин цялата микровълнова ще се напълни с кексово тесто, ама наистина, после ще прелее из цялата кухня, три седмици ще газим в кекс и ще ядем само това!)

Готовото творение:

По очевидни причини не се запича и не хваща кафява коричка, но без значение, това е един много вкусен и лесен кекс, който децата без проблем могат да приготвят сами със съвсем малко помощ от страна на възрастен. Удобна бърза сутрешна или следобедна закуска, както и спасение за любителите на сладкото, когато не им се ходи до магазина, а в кухнята няма нищо.

*Както забелязвате, не съм от противниците на микровълновите печки и моля инакомислещите – дайте да не водим тук спора умира ли водата/храната/мозъчната вълна, ако я облъчи микровълновата печка. Сериозно.

51 responses to “5-минутен кекс в чаша – за микровълнова*

  1. „по тоя начин цялата микровълнова ще се напълни с кексово тесто, ама наистина, после ще прелее из цялата кухня, три седмици ще газим в кекс и ще ядем само това!“- това със сигурност ще го пробвам 🙂

  2. Вече знам какво ще си правя за закуска поне 2 пъти в седмицата. 🙂 Супер бързо и лесно 🙂 Благодаря

  3. Хубаво де, ако го сложиш в по-голяма чаша няма ли да избегнеш тоя ефект на преливане и последващо търкане на микровълнова и залепнала чаша?

  4. Ха-ха-ха 😀 Ами то явно този ефект на преливане е именно най-забавното за децата 😀 Бу, смятам, че на твоите деца сигурно им е много забавно с такава мама, която не се интересува от изцапалата се микровълнова от прелялото тесто!

  5. Хубаво де, ако го сложиш в по-голяма чаша няма ли да избегнеш тоя ефект на преливане и последващо търкане на микровълнова и залепнала чаша?

    Определено, но аз нямам по-голяма чаша, например, нито пък – повече акъл, за да намаля съставките като количество 😆 Ако сериозно – идеята е да стане кекс „с връх“, тип мъфин, сещаш се как излизат от формите нагоре. Ефектът е всеки път различен, ако има лека вариация в гъстотата на тестото.

  6. Определено става и с кисело мляко – преди малко беше тествано 😉

  7. Това не е кекс, а микровълнов вулкан. Дайте исландско име!

    А аз още ходя по следите на перфектния мъфин.

  8. Бу, тази чаша да не е от онези в които се продаваше преди години течен шоколад? Нещо шарката ми е мнооого позната – покрай шоколада де. 🙂 Идеята за кексче тип „вулкан“ ми допада – ще пробвам !

  9. Божо – да. Тези са ми едни от любимите чаши. Преди около 2 години организирах истинска акция по издирването им онлайн в бг-мамма. Още търся такива чаши, ако някой не ползва своите архивни 🙂

    п.с. шарката я има и сега – тя е една от най-ползваните; но виж, точно този модел чаши го няма вече на пазара, заменен е от други форми. Известна като blue onion или Zwiebelmuster и сега се намира лесно и често.

  10. Тези чаши са страшни!
    Имаше и купички подобни…

    И рецептата в снимки е страшна, може да не се чете 🙂

    Обаче кекса го обичам на фурна в стъкло. Не заради микрото… заради екстрите в тестото 🙂

  11. Споделих линка ти във фб и голяма част от дружките ми мноооого се зарадваха… благодаря!

  12. Изпробвах го, но ми стана леко сух… да имате идея защо?! Освен това се оказа, че микривълновата ни е до 800 W, но го пуснах на 4 минути.

  13. Супер!!! Аз пък пробвах и солен вариант и се получи много пухкаво ръжено хлебче в чаша 🙂

  14. ру, сподели пропорциите?

  15. Пропорциите малко на око- 2:1 брашно : кисело мляко – в случая 4 пълни с.л. брашно с около 3 с.л. кисело мляко, бакпулвер на връхчето на чаена лъжичка, 1 ч.л. зехтин, щипка сол и малко кимион. Моята чаша беше по-голяма… за около 5 минути на 850 W

  16. Адмирации за кекса! Хем лесен, хем бърз за правене и печене!!! 😛

  17. 4udna i lesna recepta otivam vednaga da q probvam takmo malakta kato stane ot san i 6te degostira:)

  18. Pingback: 5 минутното вулканично кексче

  19. Кексчето е супер! Хем атракция, хем е и вкусно.
    Може да се добавят орехи и/или стафиди.
    Инфо: в 300мл купички в тези количества стига до ръба, но не прелива.

  20. Става страхотно, но ако се намали количеството на захарта .. иначе става адаски сладко и после 3 часа ми беше лошо.. например да вместо 4 лъжици захар .. слагам 1 и половина .. и пробвах и със кафе стана също много хубаво

  21. А тези примамливи кексчета дали могат да станат в обикновена фурна, че нямам микро? :/

  22. Ха-ха, страхорно е! Първото ще си го хапна аз, а довечера ще го направим пак с детето! 🙂

  23. Супер!!!
    Ние сме фаворити в кексоправенето,но толкова бързо…направо не повярвах!!!
    Хвърлете малко орехи и стафиди или друг сушен плод))))вътре и бон апетит!!!

  24. Става чудесен в чашка ! Браво Бу! Искам да направя , такъв и в голяма тава , тогава какви пропорций от продуктите трябва да разбия ? 🙂 (че хич немога да се оправя с количествата)

  25. Aх, затрудняваш ме…но ако приемем, че за среден на ръст кекс ни трябват 3-4 яйца, значи всички съставки х3-4 и би трябвало да стане 🙂
    Ако стане, похвали се, ако не стане, недей :mrgreen:

  26. :migreen: Ооо стана чуден , исках да го направя и тогава да пиша , само че повечко брашно ми трябваше , но то като бъркаш тестото , се усеща колко точно ти трябва! Сложих и сладко “ и става – вкусно! “ (като от рекламата) 😀

  27. супер е особено с кисело млако:)

  28. na men parviq pat ne mi stana ama inache e vkysen

  29. Да си призная не вярвах,че ще стане,но се изненадах приятно.Само малко май го препекох,че МВ ми е до 700 вата и го пуснах на 4,5мин.Но пак стана!Благодаря за чудесната рецепта,Бу!

  30. според мен може да се изсипе тази смес в 2 чаши за да не опръсква цялата микровълнова

  31. значи този кекс е страхотен и всички в нас се научиха да го правят и всеки започна да си експериментира на тази основа.Започнаха да добавят кой орехи кой лещници,бадеми и др. ядки, кой бял щоколад кой натурален на парченца а някой и двата щоколада,един ванилия друг лимонова кора трети кокос и даже накрая така се развихрят във въображението си че накрая добавят и капачка коняк но във всички случаи кекса всеки път става все по-уникален и все по-уникален.И най-важното е че като ти дойдат гости на кафе по ефектно е да им поднесеш току що направен кекс направен пред тях докато им правиш кафето от което винаги остават приятно изненадани.И да не говориме, че много по-бързо е от колкото да изтърчш до магазина.С две думи СТРАХОТЕН КЕКС.

  32. Петето

    рецептата много ми допада,тъй като обичам много кексчета,но в къщи не правя,защото мъжо не ги обича,с тази рецепта мога да си правя само за мен и то всеки ден :))),но видях че нямам бакпулвер…дали ще се получи със сода бикарбонат…?…май ще пробвам….

  33. Чуден! Стана и със сода. Наистина е супер вариант за гости, когато не си подготвен 🙂 Почвам и да експериментирам с варианти 🙂

  34. Ужасяващо благодаря !!! Рецептата току що ми спаси живота ! 🙂 Ей сега по нощите точно ми се дояде кекс. Браво- за 10 мин (барабар с яденето) изпълних тази си мечта. Страхотен кекс- стана толкова пухкав, че не мога да повярвам. Пак благодаря и лека нощ !!! :):):):):):)

  35. Атанаска

    На мен не само , че не ми преля от чашата ами изобщо не се наду , направих всичко точно както си е по рецептата спазих всички пропорции.

  36. Батко Владко е на пет години и сам си го забърка, а бебе Борко е на една и сам си го изяде, без да разлее нищо – голям кеф! Мястото на жената е в кухнята! Там тя е седнала удобно, пие хубаво вино и гледа мъжете как сами се оправят! Честит празник!

  37. Бу, мъжът ми току-що каза, че за този кекс трябва да ти присъдят Нобелова награда за мир. Край на домашните войни поради въглехидратна абстиненция!

  38. Ахахахахах, Цвета! Благодаря, благодаря, приемам Нобеловата награда за кекс!

  39. получи се нещо горчиво и дунапренено което веднага отиде в кошчето

  40. искам някой да ми каже дали се получава този кекс хубаво

  41. Може ли да се направи със сода, вместо с бакпулвер?

  42. Може сода, угасена с малко оцет или кисело мляко.

  43. Като писах в гугъла „брашно микровълнова печка“, ми даде тази страница на седмо място, а трябваше да е на първо! Идеално, ако се чудиш с какво да си изпиеш млякото сутрин, а нямаш нищо тестено под ръка, освен пакет брашно, останал от незнайно какъв кулинарен експеримент… Браво! Даже се запалих да си взема бакпулвер и следващия път да пробвам и с него 🙂

  44. Страхотна рецепта.При мен се получи много добре.Аз го направих в две малки купички и го пуснах за 4 минути.Стана много вкусно.Благодаря ви за споделената рецепта.

  45. Спазих всичко точно както е,но защо не се поду иначе на вкус стана но не се наду ??

  46. аз съм на 9 и го изпитах съвсем сама вкъщи- става много хубав и въобще не прелива тестото!

  47. Това е страхотно

  48. Кристиана

    Това звучи ужасно вкусно аз съм на девет след малко ще го пробвам дано се получи.

  49. Опитах се и аз да направя!И го направих и бухна супер много!Сега го чакам да изстине и да го опитам!😊

  50. As sum na 12 godini i ne se izdigna taka a si sedi v chashata bez da capa chashata

  51. Уникална рецепта!!! Аз вместо какао добавих течен шоколад и стана супер

Вашият коментар