- листа от кисело зеле
- 1 ч. ч. ориз
- 1/2 ч. ч. булгур
- 1/2 глава едър лук, нарязан на ситно
- 2 настъргани моркова
- 1 ч. ч. замразени ситно натязани чушки
- сол
- червен пипер
- черен пипер
- 1.2 връзка ситно нарязан магданоз
- чубриза по желание
- олио
В нагорещената мазнина се запържва лука. Когато пожълтее и поомекне се добавя червеният пипер, като се внимава да не изгори. Веднага се добавят ориза и булгура и се запържват при непрекъснато бъркане. Заливат се с 2 ч. ч. топла вода, добавят се солат, морковите и пиперките. Вари се докато изври водата. Накрая трябва да се бърка, в противен случай загаря. Когато се махне от котлона се добавят подправките и се обърква добре. Избират се хубави, не накъсани зелеви листа, като твърдите части се изрязват. С накъсаните листа се покрива дъното на тенджерата. Във всяко листо според размера му се слага по 1 с. л. оризова смес и се завива на пакетче. Ако листата са по – големи могат да се разполовят, ако са по малки може да се сложи 1/2 с. л. от сместа. Навиват се на пакетчета, подреждат се в тенджерата, заливат се с вода, като отгоре се притискат с чиния и се варят за около 1 час. Аз оставям котлона на максимална мощност докато заври водата, а след това го намалям на половина и оставям сармичките да врят, разбира се под похлупак. След като са готови може да се запекат във фурната поръсени с малко червен пипер и няколко капки мазнина.
Ако остане смес, може да и досипете водичка и да я доварите. чудесно е за гарнитъра към пържолки или кюфтенаца. 🙂
Добър апетит!