Зеленчукова супа (постна) |
||
Продукти: 1 гл. Лук, 2-3 моркова, 2-3 картофа, 1-2 листа пресно зеле или дебелата част на китайското зеле, 1 чушка, 2-3 с.л. грах, 1 шепа зелен фасул (замразени), 2-3 гъби (ако има), 1-2 с.л. доматено пюре, сол, чер пипер, бульон или подправка за супа по желание, мазнина - по желание. Приготовление: лукът и морковите се нарязват на ситно, поставят се в достатъчно голям подходящ съд леко осолени с вода, колкото да ги покрие и се обработват 3-4 мин. През това време нарязваме чушката и пресното зеле. Добавяме ги, добавяме още около 1 к.ч. вода и оставяме в МВ за 4-5 мин. Обелваме и нарязваме картофите на кубчета, колкото за мусака, измиваме ги хубаво, добавяме към другите зеленчуци, добавяме вода да ги покрие и подправката за супа или бульона, варим още 10-12 мин. Добавяме нарязаните и измити гъби, граха и зеления фасул и още 1 ч.ч. вода и варим още 6-7 мин. Пробваме дали картофите са омекнали, ако не са обработваме още 3-4 мин. След като картофите омекнат добавяме доматеното пюре, 1-2 ч.л. масло, подправките, които обичаме и доливаме вода колкото е необходимо, за да достигнем консистенция на супа. Варим още 6-7 мин. |
||