Картофена супа (подходяща за възстановяване след боледуване) |
||
Продукти: 1 гл. Лук, 1 морков, 4-5 картофа, 2-3 гъби (по желание), 100 мл. Пресно млеко, сол, чер пипер, бульон или подправка за супа по желание, мазнина – вид и количество по желание. Приготовление: лукът и моркова се нарязват на ситно, поставят се в достатъчно голям подходящ съд леко осолени с вода, колкото да ги покрие и се обработват 3-4 мин. През това време измиваме, обелваме, нарязваме картофите малко по-едро, отколкото за мусака и пак ги измиваме, да падне нишестето. Добавяме ги, прибавяме малко сол и доливаме вода да ги покрие. Варим 10-15 м., пробваме дали са готови и ако се налага разбъркваме и варим още 4-5 минути. Прибавяме подправките, 1-2 ч.л. масло, пресното млеко и вода за достигане на необходимото за 4 порции количество. Варим още 4-5 мин. |
||