Ориз със пиле и зеленчуци

Продукти:

1 глава лук,

1-2 средно големи моркова,

1-2 гъби (по желание),

1 ч.ч. ориз,

200-300 гр. пилешки бонфиленца (гърди),

1 пилешки булон,

200 гр. замразени зеленчуци (грах,царевица и зелен фасул),

черен пипер, подправки и мазнина – по желание на домакинята.

Приготвяне:

Измиваме добре ориза и го поставяме с малко сол, малко мазнина и вода в съотношение 1:3 (не повече!) в подходящ дълбок съд, за да не изкипи.

Варим в МВ около 10-12 мин. до 80% готовност, като по средата на времето изваждаме, разбъркваме и прибавяме бульона.

През това време нарязваме и овкусяваме пилешкото месо,

нарязваме на ситно лука и гъбите, а морковите на кубчета.

В друг съд поставяме пилешкото, гъбите, морковите и лука и ги задушаваме 10-12 мин.

Прецеждаме ориза, ако има останала вода, но не я изхвърляме.

Смесваме го със зеленчуците, разбъркваме и прибавяме при пилешкото.

Добавяме мазнина по желание (1-2 с.л. масло).

Преценяваме водното съдържание и, ако е необходимо, прибавяме водата, останала от ориза.

Задушаваме още 7-8 мин.





{START_COUNTER}