Ориз със пиле и зеленчуци |
||
Продукти: 1 глава лук, 1-2 средно големи моркова, 1-2 гъби (по желание), 1 ч.ч. ориз, 200-300 гр. пилешки бонфиленца (гърди), 1 пилешки булон, 200 гр. замразени зеленчуци (грах,царевица и зелен фасул), черен пипер, подправки и мазнина – по желание на домакинята. Приготвяне: Измиваме добре ориза и го поставяме с малко сол, малко мазнина и вода в съотношение 1:3 (не повече!) в подходящ дълбок съд, за да не изкипи. Варим в МВ около 10-12 мин. до 80% готовност, като по средата на времето изваждаме, разбъркваме и прибавяме бульона. През това време нарязваме и овкусяваме пилешкото месо, нарязваме на ситно лука и гъбите, а морковите на кубчета. В друг съд поставяме пилешкото, гъбите, морковите и лука и ги задушаваме 10-12 мин. Прецеждаме ориза, ако има останала вода, но не я изхвърляме. Смесваме го със зеленчуците, разбъркваме и прибавяме при пилешкото. Добавяме мазнина по желание (1-2 с.л. масло). Преценяваме водното съдържание и, ако е необходимо, прибавяме водата, останала от ориза. Задушаваме още 7-8 мин. |
||