Пикантни сърмички с лозов лист |
||
Продукти: 1 пак. кайма или 300 г пилешко месо, 1 глава чесън, 1 стрък праз лук, 1 морков, 1-2 с.л. вегета (или друга подравка по желание), 40-50 лозови листа, 1 к.ч. ориз, мазнина – по желание, сол, чер пипер, джоджен. Приготвяне: Почистваме и нарязваме на ситно моркова, чесъна и праза. Поставяме ги в подходящ съд с много малко сол и вода, колкото леко да ги покрие и оставяме да се задушат около 4-5 мин. Прибавяме добре измития ориз и 2/3 к.ч. вода, варим 6-7 мин. Прибавяме каймата или пилешкото, вегетата (подправката), пипера, джоджена, мазнината и разбъркваме. Свиваме сърмички и ги подреждаме на дъното на иенска тенджера или друг подходящ керамичен съд. Сипваме още малко вода на дъното на съда и оставяме в МВ за 15-18 минути. Ако има грил последните 10 мин. се обработва на грил. |
||